ArchLinux Rolling-Release Model Rocks!

March 12, 2010
jordi 2  

Avui he repassat els posts del meu blog, ràpidament com qui no vol la cosa, i he trobat aquest post que data del 04 de Maig del 2007: Bye Frugalware...Welcome Arch!

Des de llavors no he canviat de distribució i continuo utilitzant ArchLinux. No he habilitat el testing més, ja que les màquines que tinc, necessito que funcionin i no són per fer proves.

A banda d'això, hi ha una cosa molt interessant en la utilització d'ArchLinux, i és que des que he instal·lat aquesta distribució en una màquina, ja no li he tornada a reinstalar més. Això és la sort d'utilitzar una distribució basada en el sistema rolling-release (cf FAQ, What is Arch Linux?).

Una distribució basada en el sistema Rolling-release permet en una actualització descarregar la darrera versió dels paquets (programes) de manera que sempre s'està a la última. D'aquesta manera no cal re-instal·lar el sistema quan surt una nova versió com passa amb Ubuntu cada 6 mesos, o amb Windows cada 2 anys (2 anys! shame on you!).

En el dia a dia, aquest fet queda amagat i ja no et dones compte fins que veus notícies de les noves versions d'altres distribucions.

També és cert que de vegades hi ha actualitzacions que et fan suar una mica de valent, i et demanen d'introduir-te en configuracions que en altre distribucions no veuries mai (sistema gràfic la més habitual), però per mi això també té la seva gràcia, ja que t'assebentes dels canvis que es produeixen en els diferents programes. A més, el sistema de notícies de ArchLinux, així com el Wiki, el Fòrum i el Bugtracker són excel·lents fonts d'informació per a resoldre qualsevol problema.

Pels qui ja son habituals de GNU/Linux i no tenen por de la consola i volen apendre més del sistema operatiu del pinguí, us recomano que hi doneu un cop d'ull i us animeu a provar-la!

Comments (2)

manulinx (no verificado)  

:)

No he provat mai aquesta distribució pero segón el que expliques té una filosofía semblant al Mac, salvant molt les distancies ja que Snow Leopard es 100% tancat i linux 100% obert.

Peró la idea de fons potser es la mateixa, tenir sempre un sistema estable que no has de tocar, ni preocuparte. Continuament descarregues les actualitzacions i llestos.
Per mi pasar de Leopard a Snow Leopard ha sigut transparent, ni m'he enterat i entenc que es el objectiu que ha de conseguir qualsevol distribució, facilitar la vida al usuari.

I a nivell de usabilitat si ho compares amb ubuntu o windows, k tal? Es práctic? O està més orientat a Geeks?

Fins ara,

jordi  

ui, no...

No, no és una distribució per "novatos". Està clar que t'has de barallar amb fitxers de configuració i sovint has d'entrar en consola per fer alguna modificació(de fet la instal·lació inicial del sistema és una simple consola i a partir d'aqui instalés els programes que t'interessen).

No sé com funciona MacOS ara, però pel que recordo, surten versions noves de MacOS cada cert temps. A Archlinux no hi ha noves versions. La ISO que trobem a la seva pàgina web és un snapshot dels paquets en un estat donat (indicat per la data), però no hi ha versió "estable" com es podria anomenar en altres distribucions o en altres sistemes operatius. De fet, en tot moent es té una versió estable instal·lada.

La filosofia de ArchLinus es basa en el sistema KISS: "Keep It Simple, Stupid".

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado y no se muestra públicamente.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.